De què vivim?

Pel que fa a l’economia a Figueres hi ha una clara dominància del sector terciari, tot i així també participa en els altres sectors. El sector primari representa el 0.63% de les afiliacions a la seguretat social de Figueres, i el dividim en dos grans blocs, l’agrari i el ramader.

En el sector secundari trobem la indústria i la construcció, que representen respectivament el 11.21 i el 7.46% del PIB, així que tot el sector compren el 18.67%.

El sector terciari és el més important, arriba al 80.68% i gairebé quatre punts per sobre de les afiliacions que hi ha a Catalunya, el 76.69%. En el sector terciari englobem el turisme, el transport, la distribució i venda, restaurants, entreteniment, educació, sanitat i mitjans de comunicació.





Repassem els Sectors un per un:

Sector Primari:

Hem comentat que aquest sector representa el 0.09% del PIB de Figueres. La majoria de les terres de Figueres estan dedicades sobretot al cultiu d’herbacis, seguit a molta distància les oliveres i els fruiters.  


Sobre les explotacions ramaderes cal dir que la cria d’aviram és la més alta, seguida dels caps de porcins i molt més avall el bestia boví i oví.



Sector Secundari:

Amb les dades del 2012, aquest sector compren el 19.63%, fent una comparació amb l’any 2001 veiem que aquest sector ha disminuït en un 5%, sobretot a baixat la indústria, tot i que la construcció també s’ha vist afectada amb la última crisi econòmica.


Sector Terciari:

Com ja hem comentat aquest és el sector més predominant de Figueres, amb una majoria aclaparadora.
Són molts els factors que afavoreixen que el sector terciari sigui el més nombrós, degut a la seva situació entre Barcelona i el Rosselló, i l’atractiva  costa empordanesa és una parada obligatòria pel turisme, tant de lleure com cultural, d’hostaleria i restauració.
A més, Figueres com a capital de comarca reuneix els serveis mèdics i grans zones dedicades al comerç que també abasteixen als pobles del voltant.

Principalment Figueres és una ciutat coneguda pel seu art i la seva cultura, els més coneguts són el Museu Dalí, el Museu dels Joguets i el de l'Empordà. La ciutat també es caracteritza per les seves infraestructres i equipaments públics com el Castell de Sant Ferran i la nova línia ferroviària d'alta velocitat. La ciutat té una gran influència turística i va ser reconeguda com a municipi turístic per la Generalitat de Catalunya, destacant també els comerços, la gastronomia, la cultura, i espectacles, les fires...

En els darrers anys s'ha desenvolupat molt, i la ciutat a invertit un gran pressupost en infrastructures públiques. Tot seguit us convidem a conèixer més alguns trets característics de la ciutat de Figueres. 

Figueres, Ciutat en Xarxa: 


Figueres a culminat amb èxit el repte d’aconseguir una estació pròpia de la línia ferroviaria d’alta velocitat (AVE) per connectar la ciutat i la seva comarca a les infraestructures ferroviàries prestacions que permetin apropar Figueres i el seu entorn a la resta de principals ciutats catalanes i franceses. Això ha de possibilitar una major interacció social i econòmica de la població i un desenvolupament més qualitatiu.


Figueres Ciutat Cultural, Ciutat de Museus:
El Castell de Sant Ferran és un Bé Cultural d’interès Nacional, és l’espai patrimonial de la ciutat més important i amb més potencial per desenvolupar-hi futures activitats. El Castell està situat sobre un turó al terme de Figueres, al final de la Pujada del Castell, és una fortalesa militar de 320.000m². Fou construïda al segle XVIII sota les ordres de diversos enginyers militars, entre els quals destaquen Pedro Martín Cermeño i  el seu fill Juan Martín Cermeño. És el monument de dimensions més grans de  Catalunya. En aquest es poden realitzar una gran quantitat de visites, ja siguin escolars, de forma individual o col·lectiva, i fins i tot realitzar un recorregut per les fosses del Castell amb zodiac i tot terrenys.

Els Museus de Figueres:
Figueres és coneguda arreu del món pels seus museus, principalmenet pel Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, va ser construït sobre les restes de l’antic Teatre de Figueres, i conté un ampli ventall d’obres que descriuen la trajectòria artística de Salavdor Dalí, des de les seves primeres experiències artístiques i les seves creacions dins el surrealisme, fins a les obres dels últims anys de la seva vida.



A Figueres també podem trobar el Museu del Joguet de Catalunya es va inaugurar l’any 1982 a les dependències de l’antic Hotel París a la Rambla de Figueres. El Museu exhibeix més de 4000 peces: zootrops, mecanos, teatrines, animals i cavalls de cartró, cuines, pilotes, baldufes, avions, cotxes, trens, nines, titelles, aparells de màgia, jocs per a invidents, disfresses, retallables, manubris, soldats, robots, màquines de vapor, ossets, tricicles, patinets... Acompanyen moltes d’aquestes peces fotografies antigues de nens amb els seus joguets, la qual cosa ajuda a situar-les cronòlogicament i a veure com s’hi jugava.
Per a més informació podeu consultar la guia del museu: Museu del Joguet


Per últim volem informar del Museu de l’Empordà que conserva una de les col·leccions d’art més destacades de la comarca. Creat l’any 1946, la història de les seves col·leccions es remunta a finals del segle XIX, a partir dels dipòsits del Museo del Prado i de les donacions i els llegats de personatges il·lustres empordanesos. L’any 1971 es va construir l’edifici actual, concebut com a museu d’arqueologia i història de l’art. Avui el Museu ofereix al públic una lectura històrica de les seves col·leccions i una obertura en matèria d’art contemporani.




Per més informació Museu de l'Empordà

Fires, Festes i Mercats:

Figueres és una ciutat que té una gran tradició en l’organització de fires. El fet de ser la capital de l’Alt Empordà i de les noves xarxes de comunicació entre França, Barcelona i Girona l’ha convertit en un punt per difondre tendencies i novetats. Algunes de les fires són la Fira Agrícola i Ramadera, la Mostra de Vi de l’Empordà, Fira del Bunyol, Fira- Mercat…
La Festa Major de Figueres se celebra el 3 de maig, durant les Fires de la Santa Creu, i a finals de juny, durant Sant Pere, el patrò de la ciutat, se celebra la festa menor.

Durant la setmana Figueres acull una gran quantitat de mercats el de roba (un dels més importants de Girona), de la fruita i la verdura, de Brocanters i de l’Empordà Selecte.

Per més informació Mercats a Figueres









                                                                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada